سیدمرتضی حسینیکمالآبادی در گفتگو با طلیعه: حاکمیت اخلاق حرفهای منجر به تحول در علوم انسانی میشود استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و مدیر موسسه ترمینولوژی فقه با اشاره به راهکارهای تحول در علوم انسانی اظهار کرد: تحقق این مهم در گرو حاکمیت اخلاق حرفه ای است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه، حرکت به سمت قله تمدن سازی درگرو تحول در علوم و بهویژه علوم انسانی است. با توجه به گستره وسیع این علوم و همچنین با در نظر داشت دستاوردهای ارزشمند اسلام، به نظر میرسد امروز بهعنوان یک کشور مسلمان با عقبه تمدنی و فرهنگی به این وسعت باید بتوانیم علوم انسانی اسلامی مبتنی بر دانش و فرهنگ بومی خود را ارائه کنیم که قطعاً تحقق این امر از یکجهت درگرو تقویت ظرفیتهای پژوهشی است. در راستای بررسی مباحث مذکور با حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی حسینیکمالآبادی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و مدیر موسسه ترمینولوژی فقه به گفتوگو نشستهایم که حاصل آن را میخوانید:
*امروز سخنان فراوانی در باب تحول علوم انسانی در سطح حوزه و دانشگاه مطرح میشود، با توجه بهتمامی دستاوردهایی که از گذشته تاکنون در اختیارداریم از نظر شما امروز چه نیازی به این تحول داریم؟ به بیان دیگر دیدگاهتان را در مورد چرایی تحول در علوم انسانی بفرمایید؟
مطالب مختلفی در مورد چرایی تحول بیان شده است مثلاً برخی بر این اندیشه هستند که بنیانهای علوم انسانی موجود بر اساس انسانمحوری است و نه خدامحوری، یعنی بر اساس اومانیسم است. سخنان از این قبیل بسیار گفتهشده است که بهجای خود درست است، اما از یک منظر دیگر اساساً دانش یک مسئله و مقوله غیرمتناهی است. دانش از اوصافی است که بر حق متعال صادق میآید و هر وصف کمالی که بر خداوند صادق میآید، غیرمتناهی است، لذا دانش هرگز بهجایی نمیرسد که درب اش بسته شود و سخن از تحول آن بیمعنا شود؛ بهعبارتدیگر بیکرانگی دانش اقتضای تحولی دائم و ضرور دارد. از این منظر هر چه دانش بشری پیشرفت کند باز آیه وَ ما أُوتیتُمْ مِنَ الْعِلْمِ إِلاَّ قَلیلاً صادق است، زیرا در مقابل غیر متناهی راهی طی نکرده است.
تحول به ترمیم و پالایش آنچه هست و پیشرفت آن برای دانش امری ضروری است معنا میشود و این مهم، فقط خاص علوم انسانی نیست، دانشها دائماً باید پالایش شوند و لذا تحول امری ضروری است ولو اینکه شبهات و بنیانهای اشتباه که امروزه ما را بهضرورت تحول رسانده، در علوم انسانی نباشد.
ادامه مطلب...
|