به نام استاد شعرانی چاپ کردن رساله ی قرائت علامه حسن زاده
نامهها برنامهها 251 در پاسخ نامه عزیزى که بیوگرافى مرا خواسته بود نگاشتهام:
رسالهاى در قرائت حفص بن سلیمان و ابو بکر بن عیاش راویان عاصم بن ابى النجود بهدلة، که در آخر تفسیر منهج مذکور به طبع رسیده است.
علّت تألیف این رساله این بود که تفسیر منهج چه کبیر آن و چه خلاصه آن، به قرائت ابو بکر از عاصم ترجمه به فارسى شده است و قرائت متداول قرآن به قرائت حفص از عاصم است و قرائت عاصم همان قرائت امیر المؤمنین على علیه السّلام است مگر در ده کلمه قرآن چنانکه امین الاسلام طبرسى قدّس سرّه در تفسیر مجمع البیان بدان تصریح فرموده است. و این مطلب را در رساله فصل الخطاب فى عدم تحریف کتاب ربّ الارباب نقل کردهایم که:
ان قراءة عاصم هى قرائة امیر المؤمنین على بن ابى طالب علیه السّلام الا فى عشر کلمات ادخلها ابو بکر فى قرائة عاصم حتّى استخلصت قرائت على علیه السّلام.
و علامه حلى رضوان اللّه علیه در منتهى فرموده: اضبط هذه القراءات السبع عند ارباب البصیره هو قرائة عاصم المذکور بروایة ابى بکر بن عیاش. و در تذکره فرمود:
ان هذا المصحف الموجود الآن هو مصحف على علیه السّلام.
راقم سطور در تدوین این رساله بسیار زحمت کشیده است. ولى ناگفته نماند که تصحیح تفسیر و رساله ما در قرائت که به انضمام آن چاپ شده است در ظهر کتاب به نام استاد علامه شعرانى رحمه اللّه نوشته شد و این بنده به پاس احترام استاد متعرض ناشر نشده است و خود آن جناب از این عمل ناشر ناراحت شده بود و علّت عمل ناشر استفاده از شهرت مرحوم استاد بود الّلهم لا تجعل الدّنیا اکبر همّنا.
|