کتابشناسی طالبان خاستگاها ومبانی فکری
سید مرتضی حسینی کمال آبادی
مقدمه
طالبان خاستگاها ومبانی فکری اثر مازیار کریمی حاجی خادمی در بررسی اندیشه ها و عمکرد جنبش طالبان به زبان فارسی می باشد.
تبین عقبه فکری و مالی گروهک هایی که عموم مردم شاهد جنایت آفرینی های آنان در گوشه ای از جهان اسلام بودند و هرزگاهی سوادی مجدد به سرشان می زند، از مهم ترین اقدمات تحقیقی و درس آموز راه آینده است.
ساختار کتاب
کتاب در چهار بخش به شرح ذیل ساختار بندی شده است:
1. آشنایی اولیه با طالبان
2. سیر تاریخی مبانی کلامی اندیشه طالبان
3. جریان ها و گروهای سیاسی موثر در تفکر طالبان
4. طالبان و قومیت پشتون
در مرحله پایانی به نتیجه گیری دیدکلی نسبت به طالبان داده است. نویسنده با قلمی روان در بخش اول بر آن بوده تا زمینه های ساختاری رویش طالبان را بیان کند و در ضمن آن به شناساندن کشورهایی که در تشکیل این گروهک نقش آفرینی کردند،پرداخته و در ادامه شناسه ای از طالبان از منظر عملکرد خشن آنها ارائه دهد و در ضمن آن اشاراتی به عقبه فکری آنها داشته باشد تا نقطه ارتباطی باشد با بخش دوم، در این بخش؛گیاه متعفن طالبان را ریشه در گنداب خوارج و من تبع آنها می داند و سیر تطور آنها را بازگو می کند.
وی در بخش سوم در ادامه بخش اول و با نمایه اندیشه ای از بخش دوم به شناساندن گروه ها و جریان های موثر در اندیشه و تامین طالبان در بخش سوم می پردازد.و این بخش را سرپل بحش چهارم قرار می دهد تا از ریشه قومیتی پشتونیزم طالبان که آرایش شده بر ظواهر شریعت اسلام است پرده بردارد.
محتوای کتاب
این کتاب با بیان ساختار منحصر به فرد تکثر قومیتی در کشور افغانستان به ناآرامی دو قرن در این کشور اشاره می کند و بحث را به سوء استفاده پاکستان از نابسامانی افغانستان پس از جنگ با شوروی می کشاند و در این قسمت چنین گزارش می دهد که میزبانی مدارس علمیه پاکستان از جوانان بحران زده افغانی زمینه تزریق اندیشه های تکفیری وهابی که از جریان دیوبندیه آبشخوری می کرد را فراهم نمود. این زمینه سازی سخت افزاری و نرم افزاری با کمک های آمریکا و عربستان، قطر و امارات شتاب بیشتری گرفت.
این فرآیند منجر به تشکیل حکومت طالبان به پشتوانی پاکستان در یک کودتای نظامی شد،این گروه با برداشت های نادرست و منحرف از اسلام به افراط و تفریط در مظاهر شرعی پرداختند و چهره خشنی از اسلام رقم زدند.
آنان با نماز جماعت اجباری همراه با حضور و غیاب
با ضروری ساختن ریش بلند و دستار برای مردان و مبرقع برای زنان
محروم کردن زنان از هرگونه حضور در عرصه اجتماعی حتی از تحصیل
مبارزه با مظاهر تکنولوژی حتی تلوزیون و عکس انداختن
مخالفت با تعلیم ریاضیات و... تخریب مظاهر تمدنی و...
فهم قشری آنان از اسلام از آنان ملعبه ای به دست مستکبران ساخت تا تجربه ناکام دیگری از پیروان خوارج رقم بخورد.
وضعیت کتاب
این کتاب در 230 صفحه با جلد شومیز از سوی کانون اندیشه جوان در چاپ اول در تیراژ دو هزارنسخه در سال1392 منتشر شده است.
|