سخنرانی استاد حسینی کمال آبادی در شب دوم ماه محرم در مسجد آل شیخ بجنورد
بسم الله الرحمن الرحیم
امیر المومنین علیه السلام در وصیتنامهبه امام حسن علیه السلام می فرماید: وَالْعَقْلُ حِفْظُ التَّجارُبِ، وَ خَیْرُ ما جَرَّبْتَ ما وَعَظَکَ، وَ مِنَ الْکَرَمِ لینُ الشِّیم.
اهمیت تجربه و ضرورت تجربه اندوزی
تجربه در معنا لغوی خود به معنای امتحان و آزمایش است
خوش بود گر محک تجربه آید به میان
تا سیه روی شود هر که در او غش باشد.
اما مجازا در معنای خبرگی و مهارتی که در اثر امتحان در انسان پدیدار می شود نیز به کار می رود. مرد هنرمند خرد پیشه را عمر دو باید به جهان زیستن تا به یکی تجربه آموختن با دگری تجربه بستن به کار
انسان، آنگاه که وارد زندگى این دنیا میشود، به تعبیر قرآن کریم معلومات و سرمایه علمی ندارد: وَاللَّهُ أَخْرَجَکُم مِن بُطُونِ اُمَّهَتِکُمْ لاَ تَعْلَمُونَ شَیْئاًبراساس این آیه، انسان به هنگام تولد معلومات آگاهانه ندارد؛ بلکه تدریجاً قدرت اندیشه و فهم حقایق را به دست میآورد. نیروى عقل انسان به تدریج تقویت میشود و در اثر برخورد با مسایل مختلف، معلومات بیشترى میاندوزد. از طرفی دیگر حوادث روزگار شبیه هم است و انسان ها در بافت های مشترکی زندگی می کنند، از این روی برای هر فردی حوادث شبیه به هم رخ می دهد، گاه در شرایط سخت و طاقت فرسا قرار می گیرد، شاید خیلی چیزها را از دست بدهد اما با گوهری در دست به نام تجربه از آن خارج می شود، البته عموم مردم چنین تصور می کنند که فقط شرایط سخت و طاقت فرسا، گوهر تجربه به دست می آید اما در روایات ما گوهر تجربه مخصوص حوادث تلخ و دشوار نیست چرا که امیرالمومنین ع می فرماید: روزگار آبستن تجربه هاست و در هر حادثه ای تجربه ای نهفته است . و این سخن بزرگی است برای آنان که گوش شنوا دارندو به قول معروف زهر بازیچه رمزی می توان یافت.
استفاده از تجربه دیگران که دیگر بهره بری از گنجی رایگان است و هریک از این تجربه ها برانسان عقلی را می افزاید.نباید این چنین باشد که تا جوانیم با این برچسب که پدران و پدر بزرگان برای نسلی دیگرند، از تجربه های آنان استفاده نکنیم و قتی خودمان پیر شدیم زیر علم آنچه جوان در آینه نمی بیند، پیر در خشت خام می بیند، سینه بزنیم. امیرالمومنین ع می فرماید: سِرْتُ فِى آثارِهِمْ حَتَّى عُدْتُ کَأَحَدِهِمْ در تاریخ گذشتگان چنان نظر افکندم که بسان یکی از آنانم.
ادامه مطلب...
|